Христо е роден да бъде химик! Вярва, че съвременната наука е мултидисциплинарна и изисква от учените да бъдат енциклопедисти във всичките й области и форми.
Преди седем години разбира, че предаването на знания и комуникирането на научни идеи е също толкова важно, колкото и откриването на нова молекула или нов физичен закон. Тогава за първи път започва да използва естетика и концептуални инсталации като инструменти и носители на научното познание. Така започва да участва в артистични изложби и фестивали с една единствена цел – да направи науката част от попкултурата.
Комуникаторът на наука има редица трудни задачи пред себе си като безспорно най-трудната е да образова ума на обществото, за това как да прави разлика между наука и псевдонаука. Оказва се, че това е една от най-ценните способности, които може да притежава съвременния човек, непрекъснато бомбандиран от новини за новото лечение за неизлечима болест с тинктура от корен на глухарче и тиквено семе.
По време на ТЕDxPlovdiv, Христо ще разкаже как успява да комбинира две видимо противоположни философии като наука и изкуство, както и да разкаже за най-новата си концептуална инсталация.