Не следвайте пътя, отидете там, където няма път и оставете следа” (Ралф Емерсън)

След по-малко от 2 месеца сцената на Драматичн ия театър ще се напълни от известни имена от спортните, музикалните, поетичните и философските среди… 

Пътят, този път, който чертае TEDx към Пловдив с всеки изминал ден става все по осветен. И то не защото минава време и форумът съвсем скоро ще се разкрие в Драмата под тепетата, а защото приказката му се пише от хора с вълнуващи напълно несъвпадащи житейски истории.  Вече са ясни 4-ма от лекторите, които на 23-ти април ще се разкрият пред младежите.

След бившия волейболен капитан на националния отбор Владо Николов, на сцената на театъра ще се качат още Явор Янакиев – познат като 100 Кила, още един варненец – Йордан Русев, както и поета Димитър Калбуров.

Явор Димитров Янакиев е българският рап изпълнител 100 KILA , носител на 5 награди „Рапър на годината“. Историята му разказва, че е от социално слабо семейство, израстнал без родители от 13-годишна възраст и прекъснал средното си образование в 10-ти клас.

Биографията му е пример за това как от дъното, благодарение на собствените си възможности и “hustle”, човек може да покори върха като за целта е необходимо да открие таланта си, да мечтае много и силно, да си вярва, да работи здраво и през цялото време да се забавлява.

На сцената на TEDx Явор Янакиев ще говори за процеса да помага на хората, чрез идентифициране и постигане на личностните цели, или с други думи – практиката му като Life coаch.

Йордан Русев е на 35години от Варна. От малък има интерес към източните бойни изкуства като е практикувал Айкидо, Карате Киокушин, Винг Чун Кунг Фу, Чи Гонг, Муай Тай, Кик Бокс и Йога. Привърженик е на източните философии Дао (Тао) и Будизъм, като по големият му интерес към второто, се отключва преди няколко години, когато започва да се занимава с медитация и работа с ума.

След известно време, прекарано в съжителство и задълбочена практика на медитация с монаси, от Теравада Будизъм, (подразделение в будизма) в манастир, в източен Тайланд, където получава дълбочина на осъзнаване на мисловните процеси в нашето ежедневие. Решава, че в тази насока ще се развива за в бъдеще, а именно като учител по медитация.

Акцентира и работи върху два вида древна медитация, които са се използвали много по дълго, преди Гаутама Буда да ги въведе като основна практика в учението, което разпространява, а имено „Samatha” (от превод от древният език Санскрит означава (Спокойствие) и „Vipassana”(Задълбочено опознаване)).

Йордан Русев ще говори на тема: “Медитацията като духовна практика или инстумент, с който да можем да осмислим и пренаредим Живота си”!

Димитър Калбуров или модерния писател на приказки…

Той е бивш футболист, блогър и един от най-популярните разказвачи на разкази във формата “Пощенска кутия за приказки”. Дебютният му роман е “Мамка му”. Това е забавна история за всичко, на което се подлага един човек в името на любовта и секса. “Пoмниш ли” e втopата книга на автopа, за кoятo тoй cамият cпoдeля:

“B книгата чpeз cтиxoвe и два pазказа щe oпитам да ви pазкажа eдна иcтopия. За тoва, кoeтo e пpeди да ce намepим… кoгатo ce cpeщнeм за пpъв път… кoгатo ни e най-xубавo… кoгатo cпpeм да ce цeним. Oбщo взeтo, за вcичкo. Тoecт книгата има идeята да e poман в cтиxoвe.”

В приказката на TEDx той ще разкаже за страховете и мечтите.

 

Още за лекторите на TEDx може да видите ТУК

 

Източник MediaCafe

Comments are closed.